Rugklachten, wat doen we er aan?

Om de rug optimaal te kunnen laten functioneren zullen we samen de schouders er onder moeten zetten. Dat vergt motivatie en doorzettingsvermogen. Waarschijnlijk zal dat makkelijker zijn als u begrijpt waarom de oefeningen zo belangrijk zijn. Hieronder een uitleg over de behandeling, mogelijkheden en waarom.

De eerste fase: Mobiliseren. Verbeteren van de mechanische sturing

  • Voordat u zelf aan de slag kan gaan is een voorwaarde dat alle blokkades die er voor zorgen dat u niet optimaal beweegt worden verholpen. Dit doe ik door middel van sturing van het bindweefsel en van de gewrichten. Ik zoek een beweging bij u die de klachten provoceert, hierna zal ik door middel van testen, medical tape en mobilisatietechnieken van het bindweefsel en de gewrichten de provocatie doen afnemen.

De tweede fase: Inslijpen.

  • Direct na het ‘ los’ maken is het belangrijk actief te gaan bewegen. Ik zal u een oefening geven gespecificeerd op uw klachten. Door te bewegen zal de hernieuwde bewegingsmogelijkheid ingeslepen worden en zal u deze beweging ook sneller gaan integreren in uw dagelijks leven, waardoor beter resultaat. LET WEL: De beweging moet pijnvrij zijn. Mocht u tijdens de beweging klachten ervaren, laat dat dan even weten.

De derde fase: Stabilisatie diep ( houdingsspieren) en houding

  • Bij het heropbouwen van de functie van de rug beginnen we bij de basis. Dat wil zeggen, de spieren die diep zitten en rond de wervelkolom. Deze spieren hebben niet de beweegfunctie, maar de houdingsfunctie. Ze vormen  als het ware een bescherming van de rug. Deze spieren spannen zich net voor een beweging aan, waardoor ongewenste gewrichtsverplaatsing voorkomen wordt.
  • Het opvallende bij mensen met lage rugklachten is dat dit mechanisme minder goed werkt. Door bewust deze spieren weer in te schakelen zal dit mechanisme zich snel herstellen. Meestal is een week dagelijks oefenen genoeg om het lichaam het zelf weer op te laten pikken.
  • Daarnaast zullen we werken aan de houding.

houding

Een gezonde rug is een holle rug. Hierbij zijn je strekspieren aangespannen en kan je dat langdurig volhouden in stand, in zit en bij activiteiten. Bij een bolle rug leun je als het ware in je banden, die na verloop van tijd overbelast raken. Hierdoor ontstaan op den duur rugklachten. Ik help je met het instellen van de houding en heb er ook aanvullende oefeningen bij die snel resultaat kunnen bieden, meestal al na 1 week.

4e fase: stabilisatie oppervlakkig ( beweegspieren)

  • Nu je een goede basis hebt kunnen we de rest van de spieren trainen in combinatie met de stabilisatiespieren die u vooral bij bewegingen voorwaardelijk al beheerst. Hierbij wordt je algehele belastbaarheid verbeterd. Dit kan gespecificeerd worden op jouw behandeldoelen, sport- en arbeidsspecifiek al dan niet een betere belastbaarheid van de rug in het algemeen.