Waarom Massage soms even helpt, maar geen blijvend resultaat geeft.

Ken je dat? Je rug staat op spanning en je gaat langs de fysiotherapeut, die je even helemaal los maakt. Je gaat naar buiten en voelt je heerlijk ontspannen in de rug. Weg klachten.

Maar een tijdje later komen dezelfde klachten weer opzetten en voor je het weet zit je weer helemaal vast. Tijd om weer een afspraak te maken. En zo ga je gestaag door je behandelingen heen, met even verlichting, maar geen blijvend resultaat. Hoe komt dat?

Vinger tussen de deur

Stel je voor dat je vinger tussen de deur geklemd is. Je lichaam zal hierop reageren door alle spieren er omheen aan te spannen. Dit doet je lichaam om je te beschermen. Na een tijdje gaan de spieren pijn doen, omdat ze overbelast raken van al die aanspanning. Nu kan je de spieren masseren, wat even voor ontspanning zorgt, maar zolang de vinger tussen de deur geklemd zit, zal de spierspanning na een tijdje weer op komen zetten met alle gevolgen van dien. Je kunt ook gewoon de deur openen en de vinger uit deze benarde positie halen. Spierspanning weg en pijn weg.

Zo werkt dat ook bij  je rug. Je spieren spannen zich aan, omdat je lichaam je probeert te beschermen. Dit kan te maken hebben met een langdurige statische houding, een gewricht die niet lekker meebeweegt, een compensatie voor zwakte van andere spieren en nog vele andere mogelijke oorzaken. Ergens is een verstoring en voor blijvend resultaat moet die opgespoord en opgelost worden. Soms is deze verstoring lichamelijk, maar kan ook stress gerelateerd zijn, waardoor de spierspanning constant verhoogd wordt.

Hulp bij pijnklachten

Fijn is om hulp te krijgen de knellende vinger op te sporen, zodat deze weer verlost kan worden. Soms kunnen wij je daarbij helpen en soms kunnen we alleen de weg wijzen naar het openen van die deur.

Dit betekent niet dat ik als onderdeel van de therapie geen massagetechnieken zal toepassen. Meestal is dit onderdeel van een totaal aanpak. Voor het weghalen van de oorzaak zijn meestal meerdere handelingen nodig en massage kan daar een onderdeel van zijn.

Advies

Mijn advies is ook; blijf niet genoegen nemen met het vicieuze cirkeltje van tijdelijke verlichting. In de meeste gevallen is het mogelijk om hier uit te komen.

Hulp nodig? Maak gerust een afspraak.